Eerste Tip van het jaar

Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillende tradities en gebruiken te kennen op het vlak van het geven van een fooi. Dit kan van land tot land sterk verschillen.

U houdt er best rekening mee dat in sommige landen het al dan niet geven van een fooi beledigend kan overkomen.

Ook zijn er soms verschillende gebruiken wanneer u een fooi wil geven in een restaurant, een hotel, een bar of aan een taxichauffeur.

Welke fooi in welk land?

In het algemeen zijn er gebruiken en tradities optekenen voor elk continent:

Oceanië: Goederen en diensten worden 10% belast. Daarom is het niet verplicht om een fooi te geven, maar een klein extraatje is altijd welkom.

Azië: In bepaalde Aziatische landen wordt het geven van een fooi gezien als beledigend omdat het betekent dat de werknemer onderbetaald – en dus ondergewaardeerd – wordt door de werkgever. Sommige landen, waaronder Maleisië vormen hierop wel een uitzondering.

Afrika: Een fooi geven is hier een courante praktijk, vooral in de toeristische gebieden. In Egypte bijvoorbeeld wordt dit praktisch overal gedaan, zelfs voor kleine attenties.

Europa: In bepaalde Europese landen is het geven van een fooi niet noodzakelijk, maar het wordt wel geapprecieerd (het komt dan neer op een extraatje op het salaris). Als u hebt genoten van de service en van de maaltijd, kunt u dan altijd een kleine fooi achterlaten.

Noord-Amerika: In de Verenigde Staten en Canada is het geven van een fooi eerder de regel.

Zuid-Amerika: Hier is het geven van een fooi niet altijd de gewoonte en u bent hiertoe dan ook niet verplicht. Een glimlach en een teken van dankbaarheid kunnen voldoende zijn.

Onze tip: informeer u grondig vooraleer u op reis vertrekt (kijk in de (online) reisgidsen.

U kunt voor meer informatie ook terecht op volgende website:
https://www.gwktravelex.nl/media/2611/vakantie-fooien-gids.pdf 

(dit is een Nederlandse website ;-)


Site by Ramdesign