donderdag, 22 maart 2018

Fietsdiefstal: voorkomen is beter dan aangeven

Naast de 'gelegenheidsdieven' zijn er ook georganiseerde bendes, gespecialiseerd in het stelen en doorverkopen van fietsen. Er verdwijnen dan ook elk jaar heel wat fietsen. Een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen voor u op een rijtje gezet.

Als u uw fiets onbeheerd achterlaat...

  • Zet uw fiets altijd op slot, ook al gaat u maar heel even weg of lijkt de omgeving u volkomen veilig.
  • Laat uw fiets nooit achter op een slecht zichtbare of afgelegen plaats.
  • Gebruik altijd twee (verschillende soorten) sloten, bij voorkeur met een keurmerk. Zet ook steeds het kader en een wiel ergens aan vast (lantaarnpaal, stevig metalen hek, solide fietsenrek ...). Let er dus op dat ze uw fiets niet met slot en al zo kunnen oppakken en meenemen!
  • Zorg ervoor dat het fietsslot niet op de grond of op een stevige rand ligt, want anders kan het slot met één flinke klap worden kapotgemaakt.
  • Laat nooit iets achter op uw fiets of in uw fietszakken: neem uw fietspomp, losse fietsverlichting enz. dus altijd mee. Om te voorkomen dat ze met uw wielen of zadel gaan lopen, kunt u investeren in speciaal daarvoor ontworpen antidiefstalsystemen.

Denk ook aan het volgende

  • Stel een 'dossier' op van uw fiets met zoveel mogelijk gegevens - het chassisnummer van de fiets, het merk, het model, eventuele bijzondere kenmerken, de kleur - het aankoopbewijs en een foto van de fiets.
  • Laat uw rijksregisternummer in het kader van uw fiets graveren. De politie organiseert regelmatig graveeracties. Dit is duidelijk zichtbaar - zeker met de bijbehorende sticker - en het schrikt de dieven af, want de fiets is dan veel moeilijker te verkopen. En als een gegraveerde fiets dan toch gestolen én weer teruggevonden wordt, is het voor de politie eenvoudig om de rechtmatige eigenaar ervan op te sporen.

Als uw fiets dan toch wordt gestolen ...

  • Doe altijd melding, via de site police-on-web, of bij het politiebureau in uw buurt. Zo kan de politie meteen bijhouden waar de meeste fietsdiefstallen gebeuren en die plaatsen beter in de gaten houden.
  • Doe onmiddellijk aangifte wanneer u een fietsverzekering heeft. De termijn binnen dewelke u het moet melden is dikwijls heel strikt.
  • Kijk regelmatig op de site gevondenfietsen.be of op tweedehandsverkoopsites, evenals op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen enz. Als u uw trouwe tweewieler hebt teruggevonden, geef dit dan ook door aan de verzekering en de politie. Aan de hand van uw dossier, een kopie van uw aangifte en uw rijksregisternummer dat in uw fiets gegraveerd is, is alles mogelijk snel geregeld.


Bron: Secunews.be

categorie: Preventie


woensdag, 12 april 2017

Laat gratis je autoruiten markeren of je fiets labelen - 06/05/2017 in Zaventem

Op zaterdag 6 mei 2017 organiseren de dienst integrale veiligheid en de lokale politie opnieuw een (gratis) markeeractie van autoruiten en labeling van fietsen.

Meer

categorie: Preventie

donderdag, 25 juli 2019

Rookdetectoren vanaf 2020 ook in Vlaanderen overal verplicht

Rookmelders zijn in Vlaanderen momenteel enkel verplicht in woningen die verhuurd worden.

Meer

categorie: Preventie

Site by Ramdesign