dinsdag, 02 mei 2017

Een papieren of elektronisch rijbewijs?

Hoewel het niet verplicht is, kunnen houders van een papieren rijbewijs die op buitenlandse reis vertrekken, voor alle zekerheid een nieuw, elektronisch exemplaar aanvragen. Vooral als het huidige dateert van voor 1989…

Nu de vakantie nadert, herinnert de FOD Mobiliteit en Vervoer bestuurders met het gekende roze, papieren rijbewijs eraan dat ze dat niet noodzakelijk moeten laten vervangen als ze over de landsgrenzen heen rijden. Maar in sommige gevallen wordt het wel sterk aanbevolen.

Sinds 2013 ontvangt elke bestuurder die zijn rijbewijs behaalt, dit in de vorm van een ‘bank’kaart. Meer dan 2 miljoen Belgen bezitten al zo’n Europees rijbewijs. Maar bijna 4 miljoen hebben nog altijd een papieren exemplaar. Dat blijft nog geldig tot 2033 en er is dus niet echt een reden om het te vervangen… behalve voor wie in het buitenland een wagen bestuurt of huurt.

Sommige verhuurmaatschappijen aanvaarden de oude Belgische rijbewijzen niet meer, ook al zijn die nog geldig. En zelfs de buitenlandse politiediensten (die nochtans allemaal op de hoogte gebracht zijn dat het oude formaat nog geldig is) willen er vaak moeilijk over doen.

Als u een boete krijgt?

Als u als bestuurder (onterecht) toch een boete krijgt, kan u een klacht indienen bij de autoriteit die die uitschreef. Meestal staan de mogelijkheden tot beroep op het proces-verbaal vermeld. Om de klacht de ondersteunen, kan hij er een attest van geldigheid van het rijbewijs (uitgegeven door zijn gemeentebestuur) aan toevoegen.

Er kan ook tussenkomst zijn van de meer uitgebreide rechtsbijstandsverzekeringen.


Verplicht?

In de volgende 4 gevallen moet de bestuurder in elk geval zijn nieuw rijbewijs gaan halen:

  • bij verlies of diefstal van het oude
  • als het oude beschadigd, onleesbaar of vernield is
  • als hij helemaal niet meer op zijn foto lijkt
  • als een buitenlandse autoriteit het intrekt

Het nieuwe rijbewijs kost 20 tot 25 euro, afhankelijk van de gemeente, en heeft een beperkte geldigheidstermijn om bovenstaande problemen te vermijden. Vanaf 2033 zal alleen nog het elektronisch rijbewijs geldig zijn.

categorie: Mobiliteit


vrijdag, 21 april 2017

Verplichte aanduiding niet toegelaten zitplaatsen kampeerwagen vanaf april 2017

Voortaan moet in een kampeerwagen verplicht een sticker, of een ander teken met bijpassende tekst, aangeven welke zitplaatsen niet mogen gebruikt worden tijdens het rijden.

Meer

categorie: Mobiliteit

woensdag, 28 juni 2017

Sleepkosten auto kunnen oplopen, zeker in het buitenland ... of toch niet?

Gescheurde aandrijfriem, lekkende koelvloeistof, defecte alternator, een ongeval … Je hebt geen keuze: je wagen moet ter plaatse hersteld worden of naar een garage gesleept worden.

Meer

categorie: Mobiliteit

vrijdag, 22 september 2017

Fietsen, hoverboards, steps, ... verzekering in orde?

Met het mooie weer in aantocht maken we handig gebruik van alternatieve vervoermiddelen.

Meer

categorie: Mobiliteit

dinsdag, 26 september 2017

Oldtimers moeten ouder

Vanaf 2018 moet een auto minimum 30 jaar zijn om als oldtimer te kunnen ingeschreven worden (in plaats van de huidige 25 jaar)

Meer

categorie: Mobiliteit

dinsdag, 07 november 2017

elke bromfiets een nummerplaat!

Het is al even een verplichting. Uiterlijk tot 10 december heb je tijd om het in orde te maken.

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 22 maart 2018

Terug op de motor na de winter. Hou het veilig!

Als u na een “winterstop” van enkele maanden weer op weg gaat met de motor, is het belangrijk om u goed voor te bereiden en extra voorzichtig te zijn. Dat geldt zowel voor beginnende als voor ervaren motorrijders.

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 27 december 2018

Oldtimers verplichte periodieke keuring in Vlaanderen vanaf 2019

Voertuigen, die in Vlaanderen ingeschreven staan als oldtimer, moeten voortaan naar een periodieke technische keuring. De bedoeling is de verkeersveiligheid te verhogen. De periodiciteit is van geval tot geval verschillend (1, 2 of 5 jaar)

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 31 januari 2019

Nummerplaat - langsgaan bij DIV altijd en alleen na afspraak

Bij DIV in Brussel is het al langer verplicht om vooraf een afspraak te maken. Langsgaan zonder afspraak kan ook niet langer in de regionale antennes.

Meer

categorie: Mobiliteit

Site by Ramdesign