dinsdag, 26 september 2017

Oldtimers moeten ouder

Vanaf 2018 moet een auto minimum 30 jaar zijn om als oldtimer te kunnen ingeschreven worden (in plaats van de huidige 25 jaar)

De vorige regering versoepelde de gebruiksbeperkingen voor oldtimers (geen kilometerbeperking van woonplaats, ook 's nachts te gebruiken)

Het verhogen van de minimumleeftijd van een voertuig om als oldtimer te kunnen ingeschreven worden moet zorgen voor meer overeenstemming met de andere Europese landen (zo zal ook in Italië in de toekomst een oldtimer ook 30 jaar moeten zijn, in plaats van huidige 20 jaar).  

Naast de nieuwe minimumleeftijd zal de Europese maatregel ook 2 andere beperkingen opleggen aan de oldtimer:

  • specifieke voertuigtype wordt niet langer geproduceerd
  • historisch bewaard gebleven (in de oorspronkelijke staat zonder verandering aan de technische kenmerken van de hoofdonderdelen)

Deze bijkomende beperkingen zullen hoe dan ook nog enige ruimte voor interpretatie laten. Het zal bij verbouwde of getunede oude voertuigen van geval tot geval afhangen.

Ter info geven we even mee dat deze minimumleeftijd van 30 jaar al 3 jaar wordt toegepast bij invoer van oude voertuigen van buiten de Europa. 

Wanneer gaat de nieuwe regeling in?

De nieuwe wetgeving moet uiterlijk volgend jaar (2018) in voege treden.

Komt er een overgangsregeling?

Er wordt volop gewerkt aan een overgangsregeling voor voertuigen die momenteel 25 jaar oud zijn, maar nog geen 30 jaar wanneer de nieuwe wetgeving in voege treedt.


categorie: Mobiliteit


vrijdag, 21 april 2017

Verplichte aanduiding niet toegelaten zitplaatsen kampeerwagen vanaf april 2017

Voortaan moet in een kampeerwagen verplicht een sticker, of een ander teken met bijpassende tekst, aangeven welke zitplaatsen niet mogen gebruikt worden tijdens het rijden.

Meer

categorie: Mobiliteit

dinsdag, 02 mei 2017

Een papieren of elektronisch rijbewijs?

Hoewel het niet verplicht is, kunnen houders van een papieren rijbewijs die op buitenlandse reis vertrekken, voor alle zekerheid een nieuw, elektronisch exemplaar aanvragen. Vooral als het huidige dateert van voor 1989…

Meer

categorie: Mobiliteit

woensdag, 28 juni 2017

Sleepkosten auto kunnen oplopen, zeker in het buitenland ... of toch niet?

Gescheurde aandrijfriem, lekkende koelvloeistof, defecte alternator, een ongeval … Je hebt geen keuze: je wagen moet ter plaatse hersteld worden of naar een garage gesleept worden.

Meer

categorie: Mobiliteit

vrijdag, 22 september 2017

Fietsen, hoverboards, steps, ... verzekering in orde?

Met het mooie weer in aantocht maken we handig gebruik van alternatieve vervoermiddelen.

Meer

categorie: Mobiliteit

dinsdag, 07 november 2017

elke bromfiets een nummerplaat!

Het is al even een verplichting. Uiterlijk tot 10 december heb je tijd om het in orde te maken.

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 22 maart 2018

Terug op de motor na de winter. Hou het veilig!

Als u na een “winterstop” van enkele maanden weer op weg gaat met de motor, is het belangrijk om u goed voor te bereiden en extra voorzichtig te zijn. Dat geldt zowel voor beginnende als voor ervaren motorrijders.

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 27 december 2018

Oldtimers verplichte periodieke keuring in Vlaanderen vanaf 2019

Voertuigen, die in Vlaanderen ingeschreven staan als oldtimer, moeten voortaan naar een periodieke technische keuring. De bedoeling is de verkeersveiligheid te verhogen. De periodiciteit is van geval tot geval verschillend (1, 2 of 5 jaar)

Meer

categorie: Mobiliteit

donderdag, 31 januari 2019

Nummerplaat - langsgaan bij DIV altijd en alleen na afspraak

Bij DIV in Brussel is het al langer verplicht om vooraf een afspraak te maken. Langsgaan zonder afspraak kan ook niet langer in de regionale antennes.

Meer

categorie: Mobiliteit

Site by Ramdesign