dinsdag, 02 januari 2018
Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillende tradities en gebruiken te kennen op het vlak van het geven van een fooi. Dit kan van land tot land sterk verschillen.
U houdt er best rekening mee dat in sommige landen het al dan niet geven van een fooi beledigend kan overkomen.
Ook zijn er soms verschillende gebruiken wanneer u een fooi wil geven in een restaurant, een hotel, een bar of aan een taxichauffeur.
Welke fooi in welk land?
In het algemeen zijn er gebruiken en tradities optekenen voor elk continent:
Oceanië: Goederen en diensten worden 10% belast. Daarom is het niet verplicht om een fooi te geven, maar een klein extraatje is altijd welkom.
Azië: In bepaalde Aziatische landen wordt het geven van een fooi gezien als beledigend omdat het betekent dat de werknemer onderbetaald – en dus ondergewaardeerd – wordt door de werkgever. Sommige landen, waaronder Maleisië vormen hierop wel een uitzondering.
Afrika: Een fooi geven is hier een courante praktijk, vooral in de toeristische gebieden. In Egypte bijvoorbeeld wordt dit praktisch overal gedaan, zelfs voor kleine attenties.
Europa: In bepaalde Europese landen is het geven van een fooi niet noodzakelijk, maar het wordt wel geapprecieerd (het komt dan neer op een extraatje op het salaris). Als u hebt genoten van de service en van de maaltijd, kunt u dan altijd een kleine fooi achterlaten.
Noord-Amerika: In de Verenigde Staten en Canada is het geven van een fooi eerder de regel.
Zuid-Amerika: Hier is het geven van een fooi niet altijd de gewoonte en u bent hiertoe dan ook niet verplicht. Een glimlach en een teken van dankbaarheid kunnen voldoende zijn.
Onze tip: informeer u grondig vooraleer u op reis vertrekt (kijk in de (online) reisgidsen.
U kunt voor meer informatie ook terecht op volgende website:
https://www.gwktravelex.nl/media/2611/vakantie-fooien-gids.pdf
(dit is een Nederlandse website ;-)
categorie: Reis
woensdag, 12 april 2017
Op zaterdag 6 mei 2017 organiseren de dienst integrale veiligheid en de lokale politie opnieuw een (gratis) markeeractie van autoruiten en labeling van fietsen.
categorie: Preventie
vrijdag, 21 april 2017
Voortaan moet in een kampeerwagen verplicht een sticker, of een ander teken met bijpassende tekst, aangeven welke zitplaatsen niet mogen gebruikt worden tijdens het rijden.
categorie: Mobiliteit
dinsdag, 02 mei 2017
Hoewel het niet verplicht is, kunnen houders van een papieren rijbewijs die op buitenlandse reis vertrekken, voor alle zekerheid een nieuw, elektronisch exemplaar aanvragen. Vooral als het huidige dateert van voor 1989…
categorie: Mobiliteit
woensdag, 28 juni 2017
Gescheurde aandrijfriem, lekkende koelvloeistof, defecte alternator, een ongeval … Je hebt geen keuze: je wagen moet ter plaatse hersteld worden of naar een garage gesleept worden.
categorie: Mobiliteit
vrijdag, 28 juli 2017
Hoverboards, een soort elektrisch aangestuurde skakteboards, zijn hippe speeltjes en bijzonder populair onder jongeren. Toch zijn er enige aandachtspunten.
categorie: Vrije tijd
donderdag, 21 september 2017
De lowcost luchtvaartmaatschappij Ryanair liet weten alvast anderhalve maand elke dag vluchten schrapt.
categorie: Reis
vrijdag, 22 september 2017
Met het mooie weer in aantocht maken we handig gebruik van alternatieve vervoermiddelen.
categorie: Mobiliteit
dinsdag, 26 september 2017
Vanaf 2018 moet een auto minimum 30 jaar zijn om als oldtimer te kunnen ingeschreven worden (in plaats van de huidige 25 jaar)
categorie: Mobiliteit
woensdag, 04 oktober 2017
Je kan vrij eenvoudig nagaan of de aannemer waarmee je in zee wil gaan voor een nieuw- of verbouwproject schulden heeft bij de Sociale Zekerheid (RSZ) of bij de belastingdienst (FOD Financiën).
categorie: Wonen
dinsdag, 07 november 2017
Het is al even een verplichting. Uiterlijk tot 10 december heb je tijd om het in orde te maken.
categorie: Mobiliteit
maandag, 11 december 2017
Er is recent weer heel wat te doen over de kosten van een ziekenhuisopname. Zelfs mensen met een hospitalisatieverzekering genieten niet altijd maximale tussenkomst. Het grote 'probleem' zijn dikwijls de aanzienlijke meerkosten bij 1-persoonskamer.
categorie: In de kijker
donderdag, 22 maart 2018
Naast de 'gelegenheidsdieven' zijn er ook georganiseerde bendes, gespecialiseerd in het stelen en doorverkopen van fietsen. Er verdwijnen dan ook elk jaar heel wat fietsen. Een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen voor u op een rijtje gezet.
categorie: Preventie
donderdag, 22 maart 2018
Als u na een “winterstop” van enkele maanden weer op weg gaat met de motor, is het belangrijk om u goed voor te bereiden en extra voorzichtig te zijn. Dat geldt zowel voor beginnende als voor ervaren motorrijders.
categorie: Mobiliteit
dinsdag, 22 mei 2018
Genieten van een citytrip als makkelijk in te plannen korte (adem)pauze met een budget en activiteiten naar keuze (mensen, openbaar vervoer, sightseeing, shopping, ....) Enkele tips voor een geslaagde en veilige trip
categorie: Reis
donderdag, 28 juni 2018
September is (gelukkig) nog ver weg, maar al even vooruitblikken kan geen kwaad … want uiteraard wil je dat ook dan alles veilig verloopt. Hoe zit dat met de schoolverzekering bij een ongeval? En is je kot- en/of Erasmusstudent goed verzekerd?
categorie: Wonen
donderdag, 27 december 2018
Voertuigen, die in Vlaanderen ingeschreven staan als oldtimer, moeten voortaan naar een periodieke technische keuring. De bedoeling is de verkeersveiligheid te verhogen. De periodiciteit is van geval tot geval verschillend (1, 2 of 5 jaar)
categorie: Mobiliteit
donderdag, 31 januari 2019
Bij DIV in Brussel is het al langer verplicht om vooraf een afspraak te maken. Langsgaan zonder afspraak kan ook niet langer in de regionale antennes.
categorie: Mobiliteit
donderdag, 25 juli 2019
Rookmelders zijn in Vlaanderen momenteel enkel verplicht in woningen die verhuurd worden.
categorie: Preventie
Site by Ramdesign