donderdag, 28 juni 2018
September is (gelukkig) nog ver weg, maar al even vooruitblikken kan geen kwaad … want uiteraard wil je dat ook dan alles veilig verloopt. Hoe zit dat met de schoolverzekering bij een ongeval? En is je kot- en/of Erasmusstudent goed verzekerd?
Wat dekt een schoolverzekering?
Kinderen vallen, botsen, duwen elkaar … Een ontwrichte pols, een afgebroken tand, een gebroken arm … het zijn vaak voorkomende letsels bij schoolgaande kinderen. Raakt je kind gewond op school, dan kan dus een dokters- of ziekenhuisbezoek volgen.
In eerste instantie betaal je zelf de rekening, maar krijg je de kosten ook vergoed? En wat als er iemand aansprakelijk is, bv. als je kind door een medeleerling werd geduwd? Kun je beroep doen op de schoolverzekering?
Scholen onderschrijven een verzekering met meestal twee waarborgen:
De gevolgen van de meeste ongevallen op school zullen dus worden vergoed. Let wel op: de schoolverzekering verzekert bepaalde maximumbedragen. Zijn de reële kosten hoger dan die bedragen, dan zal de schoolverzekering niet volstaan …
Wat met de verzekering van je kot- en/of Erasmusstudent?
Een uitslaande brand, doorsijpelend water … het is schade die ook in een studentenkot kan optreden. Meestal is dat kot – al dan niet gratis – mee verzekerd in de brandverzekering van je eigen huis (hoofdverblijfplaats van de ouders), zowel in België als in het buitenland. Hetzelfde geldt voor de inboedel (meubels, laptop, smartphone …) die eventueel tijdelijk mee verhuist.
Je familiale verzekering dekt ook de aansprakelijkheid van je kind, ook als het in het buitenland studeert. Je zoon of dochter hoeft dus in principe zelf geen familiale verzekering af te sluiten. Hij/zij moet wel, wanneer in België, nog steeds bij jou inwonen.
Om helemaal zeker te zijn, check je best de voorwaarden van je verzekeringscontracten. Sommige verzekeringen dekken immers misschien geen studentenkot, of bevatten beperkingen wat betreft de duur of de locatie van een buitenlands studie-avontuur …
Tip: sluit zelf bijkomende verzekeringen af
Om altijd goed verzekerd te zijn, doe je er als ouder sowieso goed aan om een aantal (extra) verzekeringen te onderschrijven:
Gaat je kroost in het buitenland studeren? Breng dan zeker vooraf het ziekenfonds op de hoogte. Dat fonds bezorgt dan een Europese ziekteverzekeringskaart, die de terugbetaling garandeert van de medische kosten bij een ziekenfonds in het gastland (als het gaat om een lidstaat van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte). Die kaart is drie maanden geldig, en wordt verlengd door het ziekenfonds op vertoon van een Erasmus-bewijs.
categorie: Wonen
woensdag, 04 oktober 2017
Je kan vrij eenvoudig nagaan of de aannemer waarmee je in zee wil gaan voor een nieuw- of verbouwproject schulden heeft bij de Sociale Zekerheid (RSZ) of bij de belastingdienst (FOD Financiën).
categorie: Wonen
Site by Ramdesign