Nummerplaat verplicht voor alle bromfietsen! niet meer wachten!

Alle bromfietsen (ook niet-nieuwe en reeds in gebruik) moeten een nummerplaat hebben en ingeschreven worden. Hiervoor is er tot december 2016 een ‘regularisatieprocedure'.

Procedure nummerplaat aanvragen voor reeds voor december 2015 gebruikte bromfiets

 De normale regularisatieprocedure voor een bromfiets is als volgt:

  1. U gaat naar bpost met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Men voert de technische gegevens in en verstuurt deze naar de DIV.

  2. U krijgt een aanvraagformulier voor inschrijving dat u moet invullen, ondertekenen en aan ons kantoor bezorgen

    Wij zorgen voor u voor de online inschrijving bij DIV.

  3. U betaalt de postbode 42 EUR (in contanten) wanneer hij u de kentekenplaat en het kentekenbewijs bezorgt. Het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander deel dat bij de bromfiets is als u ermee op stap bent.

Wanneer u geen gelijkvormigheidsdocumenten heeft is de procedure iets langer (afhankelijk van de leeftijd (voor of na 1975) van uw bromfiets en het gewenste type nummerplaat. (normale plaat of oldtimer)).

Klik hier voor detail procedure als u geen papieren heeft.

U kan voor een bromfiets ook een oldtimerplaat aanvragen. Dit zorgt wel voor heel wat beperkingen (o.a. absoluut verbod woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer, geen professioneel gebruik of bezoldigd vervoer,..).  Algemeen lijkt ons het voordeel van inschrijving van bromfiets als oldtimer minimaal en zeer beperkt. .

Welke bromfietsen?

Alle bromfietsen (klasse A 25 km/uur en B 45 km/uur) met 2 of 3 wielen (categorieën L1e en L2e) vallen onder de verplichte inschrijving. Ook lichte vierwielers van minder dan 350 kg, met maximum vermogen van 50 cc en maximum snelheid van 45 km per uur, evenals de 'snelle elektrische fietsen' (nieuwe categorie bromfietsen), moeten voortaan een nummerplaat.


Plaat

De nieuwe of heringeschreven voertuigen ontvangen een plaat beginnend met de letter « S ».

De nieuwe bromfietsplaat heeft kleinere afmetingen als de motorfietsplaat      (10 x 12 cm) 
    

 

Kostprijs?

Voor de regularisatieprocedure, van het doorsturen van de technische gegevens naar de DIV tot de aflevering van de kentekenplaat en het kentekenbewijs betaalt u 42 €, in contanten aan de postbode bij aflevering.

Bij een normale (her)inschrijving (bijvoorbeeld nu nieuw splinternieuw gekochte bromfiets, reeds voordien ingeschreven,..) betaalt u voor het kentekenbewijs (met eventueel de plaat) 30 €, eveneens bij de aflevering.

 

Nieuw formaat nummerplaat vanaf 01/10/2016!

Half augustus 2016 ontvingen we van FOD Mobiliteit bericht dat er vanaf 01/10/2016 een nieuw formaat nummerplaat (iets kleiner als huidige plaat voor bromfiets) beschikbaar zal zijn voor bromfietsen.

Ook voor  de '"snelle elektrische fietsen (speed pedelec) is er vanaf 1 oktober meer regelgeving (wettelijk ingeschreven, minimumleeftijd 16 jaar, helmplicht, rijbewijs, ....).


 


 

http://www.kantoorpeeters.be/uploads/docs/Inschrijving%20van%20bestaande%20bromfietsen%20-%20regularisatie.pdf

Site by Ramdesign